Att bygga hemsidor och syssla med webdesign är någonting utav det roligaste som finns. Men hur ska man egentligen tänka när det kommer till att skapa en bra användarupplevelse på ens hemsida?

 

Oavsett om du bygger en hemsida som kommer att erbjuda exempelvis digital signering eller andra bra features så gäller det att hemsidan som du bygger är enkel att använda sig av. I den här texten kommer vi att gå igenom några saker som är bra att hålla koll på när man bygger en hemsida och vill få till en så bra användarupplevelse som möjligt. Användarupplevelsen är nämligen A och O för att säkerställa att man har byggt en hemsida som inte bara är funktionell, utan som också är trevlig att använda sig av.

Enkelhet vinner ofta i slutändan

 

Även om det kan vara väldigt roligt att bygga invecklade hemsidor så är det inte alltid detta är det bästa. Oavsett om du bygger en professionell hemsida eller om du bygger en som ett hobbyprojekt

 

En bra tumregel som man kan ta med sig till sitt eget designande är att man bygger hemsidan för användaren och inte för sig själv. Detta är någonting som kan ta ett tag att få in i huvudet, men det hjälper väldigt mycket att tänka på hur man själv tycker att en bra hemsida ser ut. På så sätt kan man hitta inspiration till hur man ska gå vidare med sitt eget designande. Det är också viktigt att inte lura användaren med sina designval.

 

Håll dig till vad användaren känner igen

 

Även om det kan vara väldigt roligt att utmana normer och experimentera med nya designknep så är detta inte alltid det bästa sättet att röra sig framåt när det kommer till att designa hemsidor. Det är viktigt att man följer de regler som finns för webbdesign, exempelvis att adresser och liknande alltid ska gå att hitta i botten av sidan.

 

 

 

Offra inte allt för mycket funktionalitet för form

 

Det är väldigt lätt att snurra iväg på designsidan utan att faktiskt ta in vad som gör att en hemsida är bra. Exempelvis kan det vara väldigt roligt med video i bakgrunden som spelas, men detta kan ibland göra att det blir svårare att navigera sig framåt. Se därför till att alla designval som du gör också spelar in i händerna på god funktionalitet, då människor inte kommer vilja använda en snygg hemsida om det är svårt att hitta det som man letar efter.

Be vänner och familj om input

 

Om man har suttit med en och samma design under en längre tid så är det väldigt lätt hänt att man kan bli lite blind för vad som egentligen fungerar eller inte. Därför kan det vara klokt att be några vänner eller familjemedlemmar ta en titt på prototypen av hemsidan för att få ett par fräscha ögon på det man har byggt. Genom att ta in feedback från någon som inte arbetar med webbdesign (eller har det som hobby) så kan man få värdefull information som man sedan kan använda.