Att anlita en erfaren och professionell webbdesigner kan göra hemsideskapandet mycket lättare. Men innan du kan anlita en webbdesigner bör du först ha koll på vissa saker. De kan nämligen inte hjälpa dig om de inte har några riktlinjer att följa. Här är några saker du bör tänka på innan du försöker anlita en webbdesigner.

Dina behov

Det allra första du behöver ha koll på är dina egna behov. Vad är det din hemsida ska kunna göra? Vad är hela poängen med din hemsida? Vilka funktioner måste vara med för att den ska kunna fungera som du vill? En webbdesigner kan inte hjälpa dig om du själv inte har koll på dina behov och krav. Kontakta därför inte en designer innan du har antecknat dina behov. Skriv ner det du har tänkt dig. Det behöver inte vara en lång och detaljerad lista. Det räcker med en kortfattad lista, så länge du kan komma ihåg de allra viktigaste delarna.

Vilken typ av hemsida vill du designa?

Vad är det för en typ av hemsida du vill ha? Försöker du få till den perfekta onlinebutiken? Vill du starta upp en nytänkande blogg? Ska hemsidan först och främst vara en samlingsplats för viktig information? Om du inte redan har valt en typ av hemsida bör du se till att göra det innan du pratar med designern. Det är bara du som vet vilken typ av hemsida du vill ha. När du väl har gjort ett val kan webbdesignern hjälpa dig med tips och idéer.

Domännamn och webbhotell

Något annat som är bra att ordna innan man kontaktar en webbdesigner är ett domännamn och ett webbhotell. Välj ett passande domännamn som är tillgängligt. Skapa gärna en mailadress med samma namn. Välj sedan vilket webbhotell du vill använda. Webbdesignern kommer nämligen att be om ditt domännamn samt vilket webbhotell du har valt. Ha därför koll på dessa innan du pratar med en designer.

design

Vilka delar vill du ha hjälp med?

Har du specifika delar av din hemsida som du vill ha hjälp med? Vill du att webbdesignern ska hjälpa dig med allt? Dessa frågor brukar de allra flesta webbdesigners ställa till sina kunder. Bestäm dig för vad du själv vill ta hand om på hemsidan och vad det är du behöver hjälp med. Om du inte har någon som helst erfarenhet kan det vara bra att låta designern ta hand om allt från själva designen till underhållet av hemsidan.

Vad är dina framtidsplaner?

Vad har du för framtidsplaner för din hemsida? Har du tänkt att bedriva hemsidan under en lång eller kort period? Hur mycket resurser är du villig att lägga på din hemsida i längden? Just resurser är något som många glömmer bort att tänka på. Försök att räkna ut hur mycket du är villig att spendera på din hemsida varje år. Detta är extra viktigt för dig som har en liten budget. Vissa funktioner är mer nödvändiga än andra. Prioritera dessa först och främst. Du kan alltid lägga till eller ta bort delar senare.