Färger påverkar oss människor mycket mer än vi tror. Varje dag blir vi påverkade av olika färger. Vi kopplar ofta specifika färger till olika känslor. Detta är något som vi oftast inte har någon som helst kontroll över. Detta kan man använda till sin fördel, speciellt när det kommer till webbdesign och skapande av hemsidor. Här är några exempel på hur färger kan användas för att påverka besökarna på en hemsida.

Starka färger väcker starkare känslor

Om man vill väcka starka känslor hos sina besökare bör man gå efter lite starkare färger. Genom att använda starka färger kan man få besökarna att agera på olika sätt. Starka färger är vanliga i onlinebutiker och liknande typer av hemsidor. Många besökare tenderar att klicka på färgstarka länkar och knappar, då de står ut från resten av hemsidan. Om man vill att besökarna ska klicka sig in på en specifik del av sin webbplats, kan man alltså använda sig av starka färger för att guida dem rätt.

Subtila färger för tillit

Om man vill få sina besökare att känna sig trygga, bör man använda sig av lite mer subtila och diskreta färger. Till skillnad från de starkare färgerna skapar de mer subtila färgerna ett lugn. Exempel på mer subtila färger är bland annat pastellfärger eller andra ljusare nyanser och toner. Om du vill att dina besökare ska känna sig lugna och trygga när de besöker din webbplats bör du alltså gå efter denna typ av färger när du skapar din webbdesign.

Gråskalor

En gråskala kan ge en webbplats en riktigt professionell känsla. Man bör dock vara försiktig, då det även kan få hemsidan att kännas ganska hård och strikt. Detta gäller speciellt om man använder sig av mycket svart eller vitt. Blanda gärna svart och vitt med ett par grå toner för att variera lite mer. Om man vill använda sig av enbart gråskalor är det viktigt att lägga fokus på andra detaljer i stället. Typsnitt kan göra en riktigt stor skillnad här. Detsamma gäller bilder och logotyper. Att få till en bra gråskala kan vara ganska svårt, men om man lägger ner lite tid på den så kan den bli riktigt bra.

Kombinera

För att få till exakt den känsla man vill komma åt kan man testa att kombinera olika färger. Om du till exempel vill skapa en hemsida som inriktar sig mot barn, kan du blanda många olika färger med varandra. Det ger ett riktigt lekfullt och spralligt uttryck som de flesta barn älskar. Om du vill designa en hemsida för till exempel smyckesförsäljning är det bra att välja en färgskala som framhäver smyckena.

Innan du väljer en färgkombination till din webbdesign, bör du först ställa dig själv ett par frågor. Vad är det för känsla du är ute efter? Vad är det du vill att dina besökare ska känna när de besöker din webbplats? Hur vill du att de ska reagera? Hur reagerar du på olika färger? Med hjälp av dessa frågor kan du lättare hitta de färger din hemsida behöver för att bli riktigt bra. Du kan även prova att skapa olika mood boards för att se hur olika färgkombinationer påverkar dig och dina känslor.