Något som skiljer en riktigt bra webbplats från en mindre bra webbplats är bilderna. Relevanta och spännande bilder är verkligen viktiga för sidans uttryck och känsla. Men hur väljer man rätt bilder? Vad gör en bild bra? Här får du tips på hur du väljer ut de bästa bilderna till din webbplats.

Förmedla rätt budskap

Man kan förmedla många budskap och känslor med hjälp av bilder. Bilder är något som de allra flesta kan förstå, oavsett vilket språk de talar. Vad är det du vill förmedla på din hemsida? Försöker du sälja yogakläder för män? Då bör du hitta bra bilder som är relevanta för just det ämnet. Du kan förmedla i stort sett vilket budskap du vill till dina besökare med hjälp av ett par bilder. Det är verkligen spännande och fascinerande. Underskatta inte värdet av bra bilder. De gör verkligen en stor skillnad.

Unikt över återanvänt

Ta dina egna foton eller skapa dina egna grafiska designs. Då vet du att ingen annan använder sig av samma bilder på sin hemsida. När du tar dina egna bilder kan du få till precis den bild du behöver. Det är ju inte alltid så lätt att hitta en perfekt bild bland gratisbilderna på nätet. Ett alternativ till att fota själv är att betala en fotograf. Det kanske kostar lite mer, men det är minst lika effektivt som att fota själv. Det viktiga är att du får snygga, professionella och unika bilder som passar perfekt på din hemsida.

Att använda sig av lånade bilder eller gratisbilder från olika samlingssajter är helt ok. De har helt klart sin plats. Alla har ju inte råd eller möjlighet att fixa sina egna bilder. Kom bara ihåg att vara noggrann när du väljer dina gratisbilder. Välj inte första bästa bild som kommer upp utan försök välja de bilder som passar ämnet bäst. Undvik de som ser ut som typiska gratisbilder eller de som ofta ses på många andra hemsidor. Om du hittar en bild som du känner igen från någon annan hemsida bör du undvika den helt.

Samla på dig bra bilder

Det kan vara smart att samla på sig ett lager av bra bilder. Man vet aldrig när man kan komma att behöva lite nya bilder. Ibland kan det vara trevligt att uppdatera sin webbplats med lite nya och fräscha bilder. Ibland kanske man vill börja om helt från början och byta ut alla bilderna på webbplatsen. Om du redan har samlat på dig ett lager av bilder blir denna process mycket enklare. Så se till att spara de bilder du inte redan använder. De kan komma till nytta i framtiden.

Överdriv inte

Bilder är bra, men man kan tyvärr få för mycket av det goda. För många bilder kan göra att en webbplats känns oorganiserad och klottrig. Det vill man såklart inte att besökarna ska känna. Använd därför inte mer än ett par bilder per sida. Att använda stora och skarpa bilder är mycket bättre än att använda många små.