Vill du att din hemsida ska följa de senaste trenderna inom webbdesign? Att hålla sin webbplats trendig och uppdaterad kan kännas ganska svårt, då trenderna hela tiden ändrar sig. Här följer därför en lista med några av de allra största trenderna när det kommer till webbdesign, så att du lättare ska kunna hålla din hemsida uppdaterad.

Stor typografi

Stora, feta och tydliga rubriker är något som allt fler väljer när de designar sina hemsidor. Tydlighet och enkelhet är något som många älskar. Det är därför denna typ av design ökar. När man klickar in på en hemsida möts man ofta av en stor och fet text. Denna text finns där för att leda oss besökare vidare till de viktiga delarna av webbplatsen. Att detta är så effektivt är verkligen fascinerande. Många webshops använder sig av denna metod vid olika kampanjer eller erbjudanden för att kunna locka kunder till fler köp av specifika varor eller tjänster.

Mindre text – Fler videos

Vi människor tenderar att komma ihåg mer information från en video än från en text. Att klicka igång en kort video är så enkelt. Vi behöver inte läsa något själva, vilket är extra bra för de som har lässvårigheter. Därför väljer många att lägga in fler videos istället för att skriva ett långt stycke text. Videos på hemsidor blir bara mer och mer vanliga. Om man vill hålla sin webbplats trendig och uppdaterad bör man därför se till att lägga in mer information i videoform.

Enkla formulär

Ibland vill man samla in information från användarna på hemsidan. Detta gör man enklast med hjälp av formulär. Problemet med formulär är att de lätt kan bli ganska överväldigande. De flesta besökare tröttnar snabbt på att fylla i en massa fält, speciellt om de kan se hur mycket de har kvar att fylla i. Om man vill få fler besökare att fylla i sina formulär, kan man antingen använda sig av flera kortare formulär eller ett formulär med flera steg. Då blir besökarna inte lika skrämda av formulären.

Dina formulär bör även vara tydliga och lätta att hitta. Det är extra viktigt med Kontakta Oss-formulär eller prenumerationsformulär.

svartvit-webbdesign

Brutna layouts

Har du tänkt på att många hemsidor använder sig av asymmetriska designs? Prova att klicka dig runt på lite olika hemsidor, så kommer du definitivt att märka det. Asymmetri och brutna layouts har blivit mycket vanliga. En av anledningarna kan vara att en asymmetrisk hemsida känns mindre strikt än en mer traditionell hemsida. De bryter reglerna lite, men på ett kontrollerat sätt. Därför är en hemsida med en bruten layout så spännande att se på och interagera med.

 

Om man vill ge sin webbplats ett mer spännande uttryck bör man verkligen testa en mer asymmetrisk design. Man bör dock vara försiktig och inte gå helt amok. Man ska fortfarande kunna läsa det som står på hemsidan utan att allt för många saker överlappar varandra. Totalt kaos är inget man vill gå efter. Det gör det bara svårare för dig när du ska anpassa hemsidan för bärbara enheter som telefoner och surfplattor.