För att lyckas med webbdesign och sin hemsida behöver man få sina besökare att känna sig trygga. Om de inte litar på dig eller din hemsida, kommer de att hålla sig borta. Detta är något man verkligen inte vill ska ske. Här kommer därför ett par exempel på varför tillit är så viktigt, samt några bra tips på hur du kan få dina besökare att känna sig trygga när de besöker din hemsida.

Därför är tillit viktigt

Tillit är viktigt på många sätt. Som tidigare nämnt så tenderar besökare att hålla sig borta från hemsidor som de inte känner sig speciellt trygga på. Detta leder till få interaktioner och mindre trafik. Om man till exempel driver en webbutik är mycket trafik enormt viktigt. Utan trafik och nya potentiella kunder kommer det inte att hålla. Tillit är essentiellt om man vill ha en ständig ström av trafik på sin hemsida.

Besökare dömer snabbt 

Alla nya besökare gör en snabb bedömning så fort de klickar sig in på en ny hemsida. Det tar inte många sekunder för en besökare att bestämma sig för om en hemsida är värd att spendera tid på eller inte. Därför är det allra första intrycket viktigt. När en ny besökare kommer in på din hemsida vill du få hen att stanna kvar ett tag. Det gör du bland annat genom att hålla din hemsida uppdaterad med tydlig information, speciellt information som kontaktupplysningar eller liknande. Det är även bra att visa att hemsidan uppdateras regelbundet. De flesta professionella hemsidor visar datumet för den senaste uppdateringen längst ner på varje sida.

Ignorera dem aldrig 

Att ignorera sina besökare är något man aldrig bör göra, i alla fall när det kommer till konstruktiv kritik och användbar feedback. Om besökarna börjar peka ut eventuella brister eller problem på din hemsida, bör du alltid se till att lyssna på dem. På så vis visar du att du bryr dig, vilket uppskattas enormt av besökarna. Dina besökare vill gärna känna sig viktiga. Visa dem att de faktiskt är det genom att lyssna på deras kritik. Ta även till dig de positiva kommentarerna och den positiva feedbacken. Mycket av den kritik din hemsida får kan användas för att förbättra den. Lyssna på besökarna och visa dem att du bryr dig om dem.


Håll hemsidan ren 

Om man vill skapa en känsla av trygghet för sina besökare bör man se till att hålla sin hemsida så ren som möjligt. Detta betyder att onödigt klotter och annat som stör ska tas bort från sidan. Ingen tycker om att besöka en hemsida som är full av förvirrande klotter och oreda. En ren och städad hemsida får besökarna att lita på dig mer, då den ser mycket mer proffsig ut.

Ta bort allt onödigt som inte fyller någon funktion. Man behöver inte alltid använda sig av flera bilder för att visa upp något. Ibland kan det räcka med en enda tydlig bild. Skriv några kortare stycken med text istället för en hel uppsats. Förenkla navigationen på sidan, om det är möjligt. Luftighet och tydlighet är bra.