Om du ska skapa din egna hemsida, finns det ett antal saker du behöver tänka på innan du börjar designa den. Här kan du läsa om de fem allra viktigaste punkterna du bör tänka lite extra på när du ska designa din hemsida.

Hemsidans syfte

Det allra första du bör tänka på är vad syftet med hemsidan ska vara. Ska den primärt visa upp en produkt eller en tjänst? Ska den användas som webbshop? Vad är det du vill med din nya hemsida? Vilken funktion ska den kunna fylla? Det är viktigt att ha ett syfte med hemsidan. Om man inte vet vad man ska göra med sin hemsida kan det bli riktigt svårt att få till en bra webbdesign. Ta god tid på dig när du klurar på just denna punkt så kommer dina chanser för att lyckas med din hemsida att bli mycket större.

Förutsättningar och resurser

Se över dina resurser. Vad har du egentligen för förutsättningar och resurser? Har du själv råd att stå för alla underhållskostnader, eller kommer du behöva hjälp med finansiering? Läs om finansiering om du känner att du behöver låna pengar till ditt hemsideskapande.

Pengar är dock inte den enda resursen som är nödvändig när det kommer till att skapa hemsidor. Om du har egna erfarenheter av webbdesign och underhåll av hemsidor är det alltid ett stort plus. Egna erfarenheter är alltid en bra resurs som man bör använda sig av.

webbdesign-ide

Din målgrupp

Vilka är det du vill nå ut till? Hur når du bäst ut till din specifika målgrupp? Det är viktigt att ha koll på sin egna målgrupp, samt hur man på bästa sätt kommunicerar med den. När du väl vet vilken eller vilka målgrupper du vill nå ut till blir det mycket lättare att designa och optimera hemsidan.

Enkelhet

Gör inte din hemsida för avancerad och komplicerad. Försök att hålla den så simpel och lättanvänd som möjligt. Då blir det bättre både för både dig och dina besökare. Enkel design och tydlig navigation är alltid bättre än komplicerad design. Det ska aldrig kännas jobbigt att navigera sig runt på en hemsida. Det ska kunna flyta på av sig själv utan att man behöver tänka speciellt mycket. Det kan vara bra att testa sig fram lite för att känna av hur hemsidan känns. Finjustera det som känns fel.

Rätt känsla

Se till att dina besökare bemöts av rätt känsla så snart de klickar sig in på hemsidan. De ska direkt kunna känna precis den känsla du vill att de ska känna. De allra första sekunderna avgör besökarens första intryck. Därför bör du vara noggrann när du väljer ut de saker som ska visas allra först på sidan. Vad är det första dina besökare kommer att se? Vad är det du vill att de ska bli intresserade av? Det kan vara allt från ett erbjudande till ditt allra senaste inlägg. Kom bara ihåg att det första intrycket är enormt viktigt. Det är med det första intrycket som du verkligen kan fånga besökarna och väcka deras nyfikenhet.